Monday 7 July 2008

Scream for me London

We shall go on to the end, we shall fight in France,
we shall fight on the seas and oceans,
we shall fight with growing confidence and growing strength in the air,
we shall defend our Island, whatever the cost may be,
we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds,
we shall fight in the fields and in the streets,
we shall fight in the hills;
we shall never surrender


Με αυτά τα λόγια τελείωνε ο Winston Churchil το λόγο του στη Βουλή των Κοινοτήτων, στις 4 Ιουνίου 1940· με αυτόν τον ίδιο λόγο η δεύτερη μεγαλύτερη μπάντα του πλανήτη άνοιξε τη συναυλία τους στο Twickenham, London, το Σάββατο 5 Ιουλίου 2008. Σε ένα κατάμεστο Twickenham Stadium με 60.000 θεατές κλωτσήσανε μερικά κωλαράκια, παραδώσανε μαθήματα ατόφιου μέταλ, μας αφήσανε κεχηνότες και αποδείξανε για ακόμα μια φορά γιατί είναι οι αδιαμφισβήτητοι βασιλιάδες, 30 έτη μετά το πρώτο τους demo.

Από πού να πρωταρχίσει κανείς και πού να τελειώσει; Την άψογη διοργάνωση, τα άψογα support συγκροτήματα (οι Within Temptation τα δώσανε όλα), οι λογικές τιμές των εισιτηρίων (από 37,5 μέχρι 50 λίρες), τη σκηνική παρουσία ή τον άψογο ήχο των Maiden;

Η αλήθεια είναι ότι είχα να τους δώ αρκετά χρόνια (από το Brave New World το 2001 νομίζω στο Hammersmith με support Napalm Death και Slayer) αλλά ήμουνα σίγουρος ότι θα γαμούσανε και ήτανε μία μοναδική ευκαιρία για εμένα να ακούσω ζωντανά τραγούδια που δεν τα είχα ξανακούσει ποτέ (Rime of the ancient mariner, Revelations, Moonchild και Clairvoyant).

Η όλη συναυλία ήτανε ένα θεατρικό δρώμενο, με τα σκηνικά και τις συνεχείς αμφιέσεις του Dickinson (πολεμιστής στο The trooper, θάνατος στο Rime... με μαύρη κάπα, φαραώ στο Powerslave kλπ). Οι Maiden να τρέχουνε πάνω κάτω συνέχεια, o Harris να μας επιδαψιλεύει με ασήκωτες μπάσες νότες, οι κιθαρίστες να τα έχουνε δώσει όλα στην κυριολεξία και να παίζουνε τη μουσική πιο γρήγορα και πιο βαρυά από δεκαπέντε χιλιάδες μπουλντόζες, ο McBrain να βαράει τα τύμπανα σαν να μην υπάρχει αύριο. Ο Eddie εμφανίστηκε ως χάρος αιωρούμενος πάνω από τα τύμπανα του McBrain και (κλασσικά) στο ομώνυμο άρχισε να περιφέρεται στη σκηνή.

Βαρύ, ασήκωτο, τραχύ, μελωδικό και σκληρό μέταλ, έτσι όπως ακριβώς πρέπει να παίζεται. Πραγματική απόλαυση. Και η πώρωση να έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Για ακόμα μια φορά οι Maiden δώσανε μαθήματα και αποδείξανε ότι μερικά πράγματα δεν τα αγγίζει ούτε ο χρόνος.

Λίγες είναι οι στιγμές που η καρδιά σου χτυπάει γρηγορότερα, οι τρίχες σου σηκώνονται. Μία από αυτές είναι και οποιαδήποτε συναυλία των Maiden. Βασιλιάδες.

Τα τραγούδια που παίξανε
Aces high
2 minutes to midnight
Revelation
The trooper
Wasted Years
The number of the beast
Can I play with madness (το χειρότερό τους τραγούδι στον καλύτερό τους δίσκο)
The rime of the ancient mariner
Powerslave
Heaven can wait
Run to the hills
Fear of the dark
(και στην ανάκληση επί σκηνής)
Iron maiden
Moonchild
The clairvoyant
Hallowed be thy name

(λόγω απόστασης δεν μπόρεσα να βγάλω καλές φωτογραφίες, οπότε ανεβάζω μερικές που βρήκα από το flickr)










2 comments:

ε said...

Τι γαμάτο setlist ήταν αυτό!!! Καλά δε πρέπει να κατάλαβες πότε τελείωσε η συναυλία ε;

Εγώ τους Maiden τους είδα το καλοκαίρι του 2005, μια και μοναδική φορά. Ήταν την εποχή που κάνανε την Eddie Rips Up Europe περιοδεία με κομμάτια των πρώτων δίσκων.

Κάνε λίγο σε ευρώ την τιμή φια να συγκρίνω τις τιμές με την Ελλάδα, νομίζω στις 2 Αυγούστου που παίζουνε εδώ το εισητήριο είναι 70 ευρώ - απλησίαστο.

ΥΓ: Περί του Τσώρτσιλ, στον συγκεκριμένο λόγο, αμέσως μόλις είπε την τελευταία γραμμή, ένας λόρδος κάτι (δε θυμάμαι το όνομα του) έγραψε πως μόλις τελείωσε τον λόγο του, κάλυψε το μικρόφωνο με το δεξί του χέρι και ψιθύρισε κάτι σαν "and we shall fight them with tin cans, because that's the only thing we've got left".

Panos Konstantinidis said...

Σε ευρώ είναι δύσκολο να πεις πόσο είναι, διότι η ισοτιμία αλλάζει συνεχώς. Με τη σημερινή ισοτιμία 40 λίρες είναι 50,0220 ευρώ. Αλλά σε αυτό πρέπει να υπλογίσεις και τους μισθούς (ένας πρώτος μέσος μισθός ας πούμε ενός αποφοίτου είναι γύρω στις 1800 λίρες - 2.251,11 ευρώ). Οπότε τα 50 που πληρώνεις είναι στην πραγματικότητα μία πολύ χαμηλή τιμή. Σαν αναλογία σκέψου ότι αν ο αντίστοιχος πρώτος μισθός ενός αποφοίτου στην Ελλάδα είναι 1.200 ευρώ θα έπρεπε να πληρώσει εισιτήριο στην Ελλάδα 27 ευρώ.

Τώρα για τον Churchil δεν το γνωρίζω αυτό αλλά είναι πολύ πιθανό :)