Sunday 1 June 2008

Coldworld - Melancholie



Οι Coldworld χαιρετούνε από τη Γερμανία και είναι αυτό που λέμε one man band. Η μουσική ιδιοφυϊα πίσω από τους Coldworld ακούει στο όνομα Georg Börner ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει έναν από τους πιο σκοτεινούς και καταθλιπτικούς black metal δίσκους μέσα στο 2008 μέχρι στιγμής. Όπως δηλώνει και το όνομα του δίσκου πρόκεται για ένα μελαγχολικό αριστούργημα δεμένο με ambient ήχους, ορχηστρικά περάσματα και πολλή ατμόσφαιρα.

Ο ήχος είναι αρκετά σκληρός και βαρύς και οι ταχύτητες κινούνται κυρίως σε μεσαίους -προς γρήγορους- ρυθμούς αλλά αυτό που κάνει το δίσκο μοναδικό είναι το συναίσθημα που σου δημιουργεί. Έχοντας καταφέρει να αναμείξει επιτυχώς σκοτεινή ατμόσφαιρα, ακραίο και ογκώδες black, μελαγχολία και ambient ήχους, ο Börner δίνει μαθήματα μοναδικού και παγωμένου black metal. Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι σε κάποια (ελάχιστα) σημεία μου θυμίζει τους (άλλους κολοσσούς του ατμοσφαιρικού metal) Anti αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει αυτό να εκληφθεί ως αντιγραφή. Ο Coldworld παραδίδουνε τραχύ και συνάμα ονειρικό black metal όπως κανένας άλλος.

Ένα άλλο πολύ θετικό χαρακτηριστικό του δίσκου είναι η μελωδία η οποία είναι διάχυτη σε όλα σχεδόν τα τραγούδια. Είμαι από αυτούς που τους αρέσει η μελωδία, έστω και αν η μουσική είναι πολύ ακραία, και σε αυτό το σημείο σίγουρα ο Melancholie δεν υστερεί καθόλου καθώς τα μελωδικά ξεσπάσματα υπάρχουνε άφθονα. Ακόμα και όταν υπάρχουνε παύσεις με μόνο πλήκτρα ή ορχηστρικούς ήχους το συναίσθημα που σου δημιουργήται είναι μοναδικό.

Καταιγιστικά riffs, ογκώδες ήχος, κτηνώδεις και απόκοσμα φωνητικά συνθέτουνε ένα μουσικό αριστούργημα που αν μπορούσε να εκφραστεί σε εικόνες ή ζωγραφιές θα έμοιαζε με ερημωμένα και μοναχικά τοπία στον παγωμένο Βορρά, όπως ακριβώς το εξώφυλλο του δίσκου. Έχοντας φορτώσει το δίσκο με πολλά θλιβερά και χιμαιρικά riffs ο Börner έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν από τους καλύτερους δίσκους του 2008. Ακούγεται καλύτερα στο σκοτάδι.

Υγ. Ο δίσκος μπορεί να κατεβεί από εδώ, αν σας αρέσει αγοράσε τε τον, όπως θα κάνω κι εγώ. Εν τάξει το γνωρίζω ότι είμαι παράνομος (ή τουλάχιστον το site που έχει το δίσκο είναι παράνομο), δε λέω όχι. Αλλά σύμφωνα με το νόμο 2121/1993, απαγορεύεται οιαδήποτε δημόσια εκτέλεση ή αναπαραγωγή μουσικού κομματιού "που γίνεται προσιτό σε κύκλο προσώπων ευρύτερο από το στενό κύκλο της οικογένειας και το άμεσο περιβάλλον". Δηλαδή ακόμα και να βάλεις ένα τραγούδι προς ακρόαση (όπως κάνουμε τόσο καιρό με το music box widget) είναι και αυτό παρανομία, αν δεν έχεις την συγκατάθεση αυτού που έχει τα πνευματικά δικαιώματα. Νομίζω ότι ο νόμος είναι πολύ περιοριστικός και ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να ξέρει τι αγοράζει πρωτού το αγοράσει.

9 comments:

ε said...

Πωπω, με έφτιαξες. Θα τον ακούσω και θα σου πω.

Panos Konstantinidis said...

Από το ίδιο site μπορείς να κατεβάσεις και τον άλλον των coldworld. Επίσης (πάλι από το ίδιο site) ψάξει να βρεις και δύο των Anti που υπάρχουνε. Δε θα το μετανιώσεις.

ε said...

Τη dunkelheit σαν ιστοσελίδα τη γνώριζα. Από Anti, βρήκα το Insignificance Of Life καιρό πριν, κορυφαίο.

Θα ακούσω και αυτό και θα σου πω.

rockordie said...

Εγώ δεν θα το πω σε κανέναν.

Panos Konstantinidis said...

rockordie πρέπει να το πεις. Spread the word!

Arkhon said...

Kαλα παιδες οι Anti ειναι εκπληκτικοι.Δεν περιμενα απο γερμανικη μπαντα να παιζει τοσο καλα σε αυτο το ειδος.Οσον αφορα το νομο ειναι εντελως ηλιθιος.Ετσι και αλλιως ολοι με Mp3 ακουνε.Λιγοι εχουμε μεινει που αγοραζουμε υλικο σε cd και
ακομα λιγοτεροι σε βινυλιο.Το καλυτερο θα ηταν να εβγαιναν τα Mp3 με περιορισμενη χρηση.Οπως τα προγραμματα.Να "ληγανε" κατα καποιο τροπο.

Natalia said...

ok! Μπηκε στα "to do" και θα τον ακούσω μόλις γυρίσω σπίτι!

Unknown said...

Tortured By Solitude..απιστευτο κομματι!!

inconsistent_disk said...

μιλαμε για δουλεια... οχι αστεια!